Az utazás is lehet szórakozás

Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy én akkor tudom kikapcsolni teljesen az agyamat, ha utazom. Nekem ez a szórakozás. Nem a mozi, nem a péntek esti bulik, hanem egy autó, egy térkép, és enyém az egész világ.

Amikor betöltöttem a tizennyolcadik életévemet, és még nem voltam együtt a párommal, én rendszeresen egyedül utaztam mindenhová. Szerettem, és még most is imádok új helyeket felfedezni. Mindez a véremben van.

Talán ezért nem meglepő, hogy egy olyan cégnél helyezkedtem el a diploma után, ahol sokat kell autóval utazni. Bárhová vezet az utam, mindig kinézek egy látványosságot a célom közelében. Legutóbb a Balatonra kellett mennem, naná, hogy eltöltöttem egy egész napot Tihanyban.

Amikor elkezdtem dolgozni, akkor ismerkedtem meg a munkatársaim segítségével a FLOTTAUTO Lízinggel, és azon belül is azzal a kifejezéssel, hogy útnyilvántartás. Ha egy vállalat céges autó bérlésére adja a fejét, nagyon fontos tudni, hogy a bérlés utáni ÁFA ötven százaléka már útnyilvántartás nélkül igénybe vehető. Azonban ez nem biztos, hogy mindenkinek a legjobb választás, sőt minden esetben fontos, hogy vezessük a nyilvántartást. Na, de mondom is miért!

Amikor 2019 januárjában bevezették ezt az új módosítást, két előny vált elérhetővé. Végre, nem kellett a papírmunkával bajlódni, illetve egy kiskapu nyílt meg a vállalatok előtt, amely lehetővé tette, hogy 50 %-nál kevesebbet használják a munkahelyi autókat céges utakra.

De van egy kis bökkenő. Attól, hogy megszabadultak a rengeteg ügyintézéstől, még nem jelenti azt, hogy ez anyagilag megéri. Hazánkban a céges autókat kb. 80-90%-ban üzleti célokra használják, így az ötven százalékos átalány elég rossz üzletnek tűnik.

Mi van akkor, ha bekacsint a NAV is? Gondoljunk csak bele, ha kérdéseket kapunk az ellenőröktől. Hogyan tudnánk bizonyítani, hogy adott időben, adott útszakaszban az autót üzleti célra használtuk? Ezért is fontos, hogy legyen egy útnyilvántartás a kezünkben.

Szerencsére a FLOTTAUTO Lízing weboldalán arról is lehet olvasni, hogy mindezt hogyan kell helyesen csinálni. Sokan tévednek azzal kapcsolatban, hogy a GPS erre egy jó megoldás. Nagyon nem. A legtöbb ilyen szolgáltatás nem rögzíti az adatainkat, rengeteg munka bevinni a hiányzó részleteket, és az se biztos, hogy elfogadja a NAV ezt az opciót, hiszen kellenek fogyasztási adatok, kilométer állások, az úti céljaink rögzítésére is szükségünk van.

útnyilvántartás

Megoldást az útnyilvántartásra tervezett programok jelentik. A FLOTTAUTO Lízing egy nagyon megbízható partnerrel dolgozik együtt, amelynek programja könnyen kezelhető, és még a NAV is boldog tőle. Ráadásul egybefoglalja a GPS rendszerek minden előnyét is.

Lássuk részletesen! Az útnyilvántartást menet közben rögzíti. Meg lehet különböztetni a magán és a hivatalos célú útjainkat. Tárolni tudjuk a fogyasztási forma, vagy éppen az üzemanyag fajtájának adatait. Az elmaradásokat könnyen tudjuk pótolni, és ami a legjobb, hogy havonta pár percet kell ezzel foglalkozni.

Mint megtudtam a weboldalon leírtakból, egy cég komoly pénzeket tud elbukni, ha ez a kis elem nem működik helyesen.

Szóval, ha te is profi utazó vagy, és céges autót vezetsz, mint én, akkor ez mindenképp hasznos lehet a számodra. Érdemes felkeresni a FLOTTAUTO Lízing oldalát, ahol minden kérdésedre választ kapsz. Nekem kifejezetten jól jött, hogy megismerkedtem velük, hiszen talán a cégnél én vagyok az egyetlen, aki magáncélokra elég sűrűn használja az autót. Mondjuk, két legyet ütök egy csapásra. Szórakozom, melyet gondtalanul tehetem, hiszen megtanultam, hogy az útnyilvántartás vezetése nagyon fontos.